Genel Kategori

Eurovision’da İsveç’in başarısı ve Mariette

Eurovision denince olmazsa olmazlar arasında bana göre İsveç gösterilebilir. İsveç, İrlanda’nın ardından en fazla birinciliğe sahip olan ülke konumundadır. Tam 6 birincilik. Son iki birincilikleri ise 2012 yılında Loreen, hemen 3 yıl sonra 2015 yılında Mans Zelmerlöw tarafından geldi. Özellikle 2011 yılından beri İsveç’in Eurovisionda ciddi bir başarısı göze çarpıyor. Pekala İsveç bu başarıyı nasıl yakalayabiliyor?
Öncelikli olarak yarışmaya olan ilgi çok fazla. Nüfusu 10 milyon olan ülke için Eurovision çok önemli bir yere sahip. Bu anlamda yarışmaya katılacakları şarkıcıyı seçmek de onlar için bir hayli öneme sahip. Yarışmaya katılacak şarkıcı, Melodifestivalen isimli bir yarışma ile seçiliyor. Ülkede bir çok şarkıcı bu yarışmaya şarkılarını gönderiyor, elemeler yapılıyor ve son olarak ulusal finalde birinci olan şarkı Eurovision’a katılıyor. Katılan şarkıcıcılara oylar halk ile beraber juri tarafından veriliyor.
Yarışmaya katılmaya hak kazanan şarkı halk tarafından beğeni toplayıp seçildiği için genel olarak Eurovisionda’da ilgi görebiliyor. Son 9 senede İsveç’in iki tane birincilik, iki tane üçüncülük üç tane beşincilik bir tane yedincilik ve bir tane on dördüncülük aldığını düşünürsek, bu yarışmanın başarısını görmezden gelmek olanaksızdır.
Bu yarışmanın puanlama formatı aynı zamanda 2016’da Eurovision Şarkı yarışmasında da uygulanmaya başlanmıştır. Juri oyları şeffaf olması açısından 1 den 12 ye kadar açık bir şekilde verilmesi, ardından halk oylarının, birincinin önceden belli olmaması için toplu olarak verilmesi aslında Melodifestivalen tarafından uygulanmakta olan bir puanlama biçimiydi.
İsveç’in yine Eurovision’da başarılı olmasının bir etkeni de halkın herkesi şarkısına göre değerlendirmesi olabilir. Örneğin 2017 senesinde daha önce birinciliği getiren Loreen, ‘Statements’ isimli şarkısıyla Melodifestivalen’e katılmıştır. Fakat şarkıcı finale dahi çıkamamıştır. O sene Robin Bengtsson ‘I can’t go on’ şarkısıyla Eurovision’da İsveç’i temsil etmiştir ve beşinci olmuştur.

Loreen (Statement performansı için sahnede)

 

Benim Melodifestivalen denince aklıma gelen ilk isim Mariette olur. Mariette sesi çok beğenilen, tarzı ve davranışlarıyla yalnız İsveç halkından değil birçok Eurovision severin artık Eurovision’a çıksa da rahatlasak dediği bir şarkıcıdır. 2015, 2017 ve 2018 yıllarında Melodifestivalen’e katılmıştır. Bu üç yarışmada da finale çıkmasına karşın birinci olamamıştır. Fakat 2015’te 3, 2017’de 4, 2018’de ise 5. sırada  Melodifestivalen’I tamamlamıştır. 2015’te katıldığı ‘Don’t stop believing’, 2017 ‘de ‘A million Years’, 2018’de ise ‘For you’ isimli şarkıları çok beğeni alsa da Eurovision’a katılmayı başaramamıştır. 2015 yılından beri Eurovision’a katılmak için çabalayan ve sürekli Finalde bu şansı kaçıran Mariette için benim deyimim Eurovision’un şansız kızı olacaktır.

Mariette (A million Years şarkısı için sahnede)

 

Tüm şarkılarını beğenerek dinlediğim Mariette son 4 senedir Eurovision’a gitme mücadelesi verse de bunu henüz başaramadı. Umuyorum 2020 yılında tekrar Melodifestivalen’e katılır ve bu sefer İsveç’I temsil etmeye hak kazanır.

 

YAZAN :Cem Özdemir

Facebook Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com