Genel Kategori

EGE DENİZİNİN KARŞI KIYISINDAN TANIDIK BİR SES: YUNANİSTAN

Türkiye’nin sosyal ve siyasi hayatının hemen yanıbaşındaki ülke,  lahmacundan baklavaya, çiftetelliden kemençeye türlü şeyi kendi ürünü olarak kabul etmeyi adet edinmiş/kabul ettirmeye çalışmış ve halen de çalışan, medeniyetin kurucusu olduklarına tüm batı dünyasında inanılan, sıcakkanlı insanların memleketi/komşumuz Yunanistan, yarışmaya ülke olarak katılmadan daha önce bazı şarkıcılarının diğer ülkeleri temsil etmesiyle Eurovision’a  giriş yapmış ve hatta Lüksemburg adına yarışmaya katılmış olan  Vicky Leandros ile 1972’de birinciliği de kazanmıştı.

Komşu Yunanistan, Türkiye’den bir yıl önce 1974 yılında yarışmaya katılmaya başladı.. Türkiye’nin yarışmaya katılmaya başladığı ilk yıl olan 1975 yılında ise EBU’ya göre  “bilinmeyen bir nedenle”, ancak temelde Türkiye’nin Kıbrıs’ta 1974’te gerçekleştirdiği Barış Harekatını gerekçe göstererek  yarışmaya katılmadı,

Devam eden yıllarda çok da başarılı bir performans sergileyemeyen Yunanistan’ın başına bir de diskalifiye olayı geldi ki kısaca anlatmak gerekir.. Bilindiği üzere Eurovision’da eskiden  bir kural vardı ki bu kurala göre yarışmada yarışacak olan şarkı daha önce herhangi bir şekilde herhangi bir platformda yayınlandıysa şarkı ve ülke yarışmadan diskalifiye ediliyordu. Yunanistan’da bu kuraldan nasibini alacak ve 1982 yılında Themis Adamantidis tarafından seslendirilen “Sarantapente Kopelies” (Σαρανταπέντε Κοπελιές) isimli şarkının daha önce bir albümde yer alması gerekçesiyle ülke yarışmadan diskalifiye edilecekti.

1983 yılında yarışmaya geri dönen Yunanistan, bir yıl sonra 1984 ‘te bu sefer yayıncı kuruluş ERT’nin katılımcı şarkıları yetersiz bulması nedeniyle yarışmadan bir kez daha çekildiğini açıkladı.

Siyasi ve kültürel olarak ülkemizden aşağı kalır yanı olmayan, ve 80’ler boyunca bol çalkantılı günler geçiren komşu, 1985 yılında yarışmaya geri dönmesine rağmen, 1986’da finalin gerçekleştirileceği günün Ortodoks paskalya gününe denk geldiği gerekçesiyle yine yarışmadan çekildiğini açıkladı.

1987’de yarışmaya geri dönen Yunanistan daha sonra arka arkaya 22 yıl boyunca yarışmaya aralıksız katıldı. Ancak sadece kendi dillerinde ve çoğu zaman etnik ögelerle bezeli müzikler ile katıldıkları bu yıllarda orta ve alt sıralardan kurtulamadı. 

Yayıncı kuruluş ERT, finansal nedenlerden dolayı Eurovision Şarkı Yarışmasna  2000’de katılmayacağını açıkladı .

Yarışmada ilk kez boy gösterdiği 1974’ten tam 31 yıl sonra, 2005 yılında Elena Paparizou tarafından seslendirilen  “My Number One” isimli şarkı ile birinci gelmeyi  başaran  Yunanistan bu şarkı ile bir başka başarıya da imza atmıştı. Bu şarkı ile Yunanistan, yarışma tarihinde İngiltere’nin Katrina ve Waves ile 1997’de birinciliği kazandığı  “Love A Shine A Night” isimli şarkısı ile birlikte o döneme kadar alınmış en başarılı sonuçla  (on ülkeden oniki tam puan alarak) birincilik kazanan ülke/şarkı oldu.

 “My Number One”, Eurovision Şarkı Yarışmasından sonra,  Yunanistan, Kıbrıs ve İsveç müzik listlerinde de 1. sırada uzun süre kalmasının yanında , Romanya, Hollanda, Macaristan, Belçika ve Amerikan Billboard listelerinde de kendine ilk 10 içerisinde yer almayı başardı.

Bu birincilik dışında, Yunanistan’ın en başarılı dereceleri arasında, Helena Paparizou’nun bir parçası olduğu Antique grubunun 2001’de seslendirdiği “Die For You” isimli şarkı ile 2004’te Sakis Rouvas tarafından seslendirilen ‘Shake it’  isimli şarkıları ile aldıkları 3.lük sayılabilir.

EBU’nun yayınladığı istatistiki verilere göre Yunanistan, yarışmanın son 20 yılındaki en başarılı on ülkeden biri  olarak tanımlanabilir.

Bu çerçevede Yunanistan;

-2006’da Anna Vissi tarafından seslendirilen “Everything” ile dokuzuncu,

-2007’de Sarbel tarafından seslendirilen “Yassou Maria” ile yedinci,

-2008’de Kalimora tarafından seslendirilen ‘Secret Combination’ ile üçüncü,

-2009’da Sakis Rouvas tarafından seslendirilen ‘This is our night’ ile yedinci,

-2013’de Koza Mostra ve Agathonas Iakovidis tarafından seslendirilen ‘Alcohol is free’ ile 6. olmayı başarmıştır.

2016-2018 yıllarında yarı finali aşamayan Komşu son olarak 2019’da Katerina Duska tarafından seslendirilen “Better Love” isimli parça ile temsil edilmiş ve 74 puanla 21. olabilmiştir.

Yunanistan ile ilgili olarak söylenebilecek en önemli şeylerden birisi olarak, yarışmaya Kıbrıs Rum Kesiminin katılmaya başladığı yıldan itibaren en yüksek puan olan 12 puanı iki ülkenin birbirlerine vermeleri sayılabilir.

Aslına bakarsanız yarışmanın son yıllardaki puanlamalara bakıldığında bu da çok da yadırganacak bir şey değil gibi gözükebilir. En nihayetinde  İber, Balkan, İskandinav, eski Sovyet ve Baltık ülkeleri arasında da blok oylama diye tabir edeceğimiz oylamaların yaşandığı günümüz sürecinde,  kültürleri, dilleri, müzik piyasaları iç içe geçmiş bu iki ülkenin birbirlerine tam puan vermelerinin yadırganacak bir yanı olmadığını düşünüyorum. (Sonuçta Azerbaycan’ın yarışmaya girdiği ve Türkiye’nin yarışmada olduğu süre içerisinde en yüksek puanları ‘Kardeş’ Azerbaycan’a verdiğini de unutmamak lazım!)

Bununla birlikte, 1990’dan , 2015’e kadar birbirlerine katıldıkları her yıl tam puan veren Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi 2015 yılında ilk ve yanlış hatırlamıyorsam son kez  olarak birbirlerine 12 puan vermemiş, Yunanistan o yıl  Kıbrıs’a 10 puan , Kıbrıs Rum Kesimi ise Yunanistan’a sadece 8 puan vermiş ve merakla her iki ülke de İtalya’ya tam puan vermişti.

Belki çocukluğumun İstanbullu Rumlar arasında geçmesinden ya da ilk kez yurtdışına çıktığımda ziyaret ettiğim ülke olmasındandır bilinmez, hem dertli hem neşeli seslere sahip dilleriyle beni yarışmada mutlu eden  ülkelerden olan Yunanistan’ı umarım önümüzdeki yıllarda da kendilerin has şarkılarıyla yarışmada görmeye devam ederiz..

Evde Kal Eurovisionla Kal….

YAZI: YAMAN Y.

Facebook Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com