Genel Kategori

EUROVISION’A NASIL GİDİLİR?

Merhabalar. Eurovision’u canlı olarak televizyonda izleyen herkes aklından bir kere de olsa bu yarışma canlı olarak nasıl olabilirdi diye geçirmiştir. Cevabını veriyorum. M U H T E Ş E M.

Bu yazımda sizlerle, Eurovision’a bütçenizi sarsmadan nasıl gidebileceğinizi ve ilk olarak neler yapmanız gerektiğine dair bazı ip uçlarını sizinle paylaşacağım. Bu sene Rotterdam’da yapılacak yarışma için genel bilgileri ise editörümüz Serdar Saatman’ın kaleme aldığı ‘2020 Eurovision’u canlı izlemek isteyenler için rehber, Rotterdam’a gitmek;’ yazısında bulabilirsiniz. Keyifli okumalar…

 

Öncelikli olarak Eurovision Şarkı Yarışması’na 2 kere gittim. Bunlardan her şeyi kendi başıma hallettiğim 2017’de Ukrayna’da düzenlenen yarışmaydı. Eurovision Şarkı Yarışması’na gitmek istiyorsanız ve bu şovu canlı izlemek istiyorsanız, Vize, uçak bileti, kalma gibi ayarlamanız gereken şeylerden en önce yapmanız gereken yarışma için bilet bulmaktır. Yarışma için biletler genellikle Aralık ayı gibi çıkmasına ragmen bu zaman 2017 yılında olduğu gibi şubat ayına kayabilir. Eurovision.tv adresinden biletlerin ne zaman ve hangi siteden alınacağını bu yüzden takip etmek çok önemlidir. Viagogo tarzı yasal karaborsa sitelerine yönelmemenizi tavsiye ederim. Yarı finaller ve finaller , bunların kıyafet provaları ve jüri provaları da olmak üzere genelde toplamda 100.000 bilet satılığa çıkar. Bu biletlerden yakşalık 10.000 adedi final içindir. Talebin fazla bilet sayısının az olmasından dolayı Eurovision final biletleri çıktıktan sadece birkaç dakika içerisinde tükenir. Bu yüzden yapmanız gereken ilk iş iyi bir bilgisayar, hızlı bir internet bulup bilet almak için siteye tam saatinde girmenizdir. Hangi siteden bilet alacağınız yine Eurovision.tv sitesi tickets bölümünden duyurulacaktır.

Bilet satın alma işlemi iki türlü gerçekleştirilebilir. Bunlardan birincisi biletler direk satılığa çıkar ve kapabildiğinizi kaparsınız. Bunlardan ikincisi ise 2017’de de uygulanan sıralı bilet alım işlemidir. Siteye girenler sıralamasına göre bir Numara alır ve bu numaraya göre biletlerinizi alırsınız. Ben bir dalgınlıkla Bilet satış saatini unuttum ve 15 dakika geç girdim. 8000. Olarak bilet alım sırasına girdim. Aslında o ana kadar ümitlerim kaybolmuştu fakat beklemeyi tercih ettim. Yaklaşık 8 saat internet sıramın gelmesini bekledikten sonra bir bilet sahibi olabilmiştim.

Biletlerin fiyatlarını merak ettiğinizi duyuyor gibiyim. Benim aldığım bilet, biletleri kaliteye göre A,B,C ve D ye göre ayırırsak C sınıfı bir biletti ve 110 Euro idi. A sınıfı biletler genelde Fan bölümü arkası ayakta ve sahneye yakın oturma bölgeleridir. B sınıfı biletler sahneyi yine iyi gören bölgelerdi. C sınıfları ise sahneye görüşleri daha uzaktır fakat görüş kısıtlaması yoktur. Sahneyi çok iyi görebilirsiniz. D sınıfı biletlerde ise görüş kısıtlaması bulunabilir yani sahnenin tamamını görememe söz konusudur.

110 Euro Eurovision Finalini izlemek için çok uygun bir fiyattır. Bu fiyat genellikle her sene biraz dalgalansa da çok değişmez. Fakat 2019 İsrail’de düzenlenen yarışmada fiyatlarda ciddi bir artış oldu ve C kalite bir bilet resmi siteden 329 Euro’ya satıldı. Bu durumun İsrail’e özgü bir durum olduğunu düşünüyorum. Hayat pahalılığının Eurovision’a etki etmesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi diye soracak olursanız İsrail kadar hayatın pahalı olduğu İsveç’te 2016 yılında C kalite bir final bileti 107 Euro ‘ya satıldı.

Eurovision final biletini almadan vizenizi ve uçak biletinizi almamanızı öneriyorum. Çünkü bilet bulmak hiç de kolay değil. Eğer uçak biletinizi vizenizi alıp Eurovision bileti bulamadıysanız da sakın üzülmeyin. Eurovision zamanı şehir oldukça eğlenceli olur. Bu aktivitelere katılıp Eurovision ruhunu yine de yaşayabilirsiniz.

 

Yeşil Pasaportunuz var ise Avrupa’da Eurovision’un düzenlenebileceği çoğu ülkeye vizesiz girebilirsiniz buna İsrail ve Yunanistan’da dahildir. Fakat Kıbrıs’ta düzenlenebilecek olası bir yarışmaya vize almak için Yunanistan’a gitmek zorunda kalabilirsiniz. Aynı zamanda İngiltere ve İrlanda için de vize almak zorundasınız. Yeşil Pasaportunuz yoksa Schengen ülkeleri için Schengen Vizesi alabilir, Schengen’e dahil olmayan ülkeler için de o ülkenin vize prosedürünü inceleyebilirsiniz.

Evet. Final biletimizi satın aldık. İkinci olarak yapmamız gereken şey ise daha da pahalılaşmadan uçak biletlerimizi almak olmalı. Uçak biletlerinizi varsa O ülkenin yerli firmasından alabilirsiniz. Ülkelerin kendi firmaları fiyat bakımından bir tık daha uygun olabilir. Örneğin ben Ukrayna’ya Ukraine Airlines ile gidiş dönüşü 565 TL gibi bir fiyatla uçmuştum. Fakat daha önceden çok daha uyguna alan insanların olduğunu da uçakta tanıştığım insanlardan öğrendim. Aynı zamanda biletlerinizi Pegasus ile alırsanız çok daha uygun fiyata alabilirsiniz. Eurovision’un düzenlenebileceği çoğu ülkeye İstanbul’dan Pegasus’un direk uçuşları bulunmaktadır. Yine Pegasus kadar uygun olmasa da yeni bir firma olan Corendon Airlines da İzmir ve Antalya gibi şehirlerden Avrupa’ya uygun fiyatlı uçuşlar düzenlemektedir. Yine bu uçak firmalarını biletlerinizi almak için kullanabilirsiniz.

Şimdi sıra geldi konaklamaya. Konaklama fiyatları genelde ülkelerin yaşam pahalılığıyla doğru orantılı olarak artar. Fakat, yarışmanın düzenlendiği şehirdeki otellerin fazlalığı bu fiyatı düşürebilir. Eurovision Arenası genelde otellerin fazla olduğu şehirlerde seçilir. Bu sene Rotterdam için bu durum biraz farklıdır. Otel ve kalınabilecek tesis miktarının azlığı, Ülkedeki yaşam pahalılığı konaklama ücretlerini ciddi anlamda arttırmıştır. Ancak genel olarak baktığımızda otel ve tesislerin fazla olduğunu şehirlerde konaklama masrafı gözünüzü korkutmamalı. Okulum olduğu için Ukrayna’ya 2 günlüğüne gidebilmiştim. Ukrayna yaşam masrafı çok düşük bir ülke olduğu için yarışma salonuna 400 metre olan bir otelde geceliğini 900 grivna, o zamanın kuruyla 120 TL ‘ye kalabilmiştim. Kalacağınız yerin yarışma salonundan uzak olmaması, en azından toplu taşımayla rahat bir ulaşımının olması size avantaj sağlayacaktır.

Pekala hangi sitelerde konaklayacağım bir yer bulabilirim. Bana göre bu işi iyi olarak yapan birçok site var fakat size bunlardan memnun kaldığım iki tanesini söyleyeceğim. Airbnb ve Booking, konaklama yapacağınız yerlerin seçimi açısından iyi olan alternative sitelerdir. Airbnb apartment konseptli yerleri size çoğunluklu olarak sunar. Booking ise her konseptte yer gösterir. Eğer yarışmaya arkadaşlarınızla birden fazla kişi olarak gidecekseniz, bir daire(Apartment) tutmanız size ekonomik avantaj sağlayabilir. Çünkü dairelerde kişi başına fiyat alınmaz direk dairenin fiyatı alınır. Dairede maksimum kaç kişi kalınabileceği bilgisi verilir. Örneğin geçeliği 50 Euro olan yer 1 kişi için de 50 eurodur, 5 kişi için de. Dolayısı ile 5 kişi için bir dairede kalmak kişi başı 10 euroya gelir. Eğer bütçeniz çok değilse, ve tanımadığınız insanlarla aynı odada kalmak sizin için bir sorun değilse, Hostelleri düşünebilirsiniz. Hostellerde genel olarak aynı odada fiyatına göre 4-6-8 kişi kalabilir. Fiyatı en düşük konseptlerden birisidir. Booking.com size çoğu hosteli, fiyatını ve konumunu gösterebilir.

Eurovision biletinizi, uçak biletinizi ve kalacak yeri de ayarladığınıza göre artık yarışma için hazırsınız demektir. Son olarak şehir içi ulaşımı içinde birkaç ufak tavsiyem olacaktır. Euro kurunun yüksekliğinden dolayı tek binişlik biletler pahalı görünebilir örneğin 2 Euro(12TL) veya 3 Euro(18 tl) gibi tek binişlik biletleri sürekli almak bütçeyi bir miktar zorlayabilir. Bu yüzden kaç gün kalacaksanız o gün kadar sınırsız bilet hakkı veren bilet almak daha ekonomik olabilir. 3 günlük 5 günlük veya 7 günlük sınırsız biletleri havalimanlarında veya şehir içlerinde bulmak mümkün.

Evet benim anlatacaklarım bu kadardı. Umarım kafasında gitme düşüncesi olan insanlara biraz yardımı dokunabilir.

YAZAN : Cem Özdemir

21 Yaşındayım. Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü 3.  Sınıf öğrencisiyim. Ankara’da yaşıyorum. Eurovision’a olan ilgim 2011 yılında başladı. 2015 yılında Avusturya 2017 yılında Ukrayna’da düzenlenen yarışmaları canlı izleme fırsatı buldum.Hobilerim arasında yemek yapmak, tiyatro izlemek var. Ayrıca Orienteering Sporuyla ilgileniyorum.

Facebook Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com