Genel Kategori

Eurovision’da son 10 yıl birincileri (Halk Jürisi/Profesyonel Jüri karşılaştırması)

Başlık biraz genel gibi gözüksede yazı aslında son 10 yıl içersinde Eurovision’da uygulanan puanlama sistemleri çerçevesinde jürinin birincisi ile halkın birincisini kıyaslama amacıyla kaleme alındı. Haydi o zaman kıyaslamaya başlayalım…


2009 yılı Türkiye’nin Hadise ile sahnelerde olduğu yıl idi. O yılın yarışma öncesi en büyük favorilerindendi Hadise.Ama olmadı yaşanan bazı sıkıntılar, yeterli hazırlanılamaması belki de şarkının ancak 4. olmasına neden oldu. O yıl arışmayı Norveç ve Aleksandr Rybak efsanevi bir skorla kazanmıştı.

O yıl ki halk jürisinin birincisi de profesyonel jürinin de olduğu gibi kalpleri kazanan Aleksandr Rybak idi..

2010 yılı ilk yarı finalin jüri birincisi komşu Yunanistan ve şarkısı Opa https://www.youtube.com/watchv=J50RL1rDisA

ikinci yarıfinalin televote birincisi kardeş ülke Azerbaycan’ın Drip Drop parçası olmuştu


Finalin televote ve profesyonel jüri birincisi ise uzun yıllardır birinciliğe hasret “ Big 5 “diye tabir edilen EBU kurucu ülkesi Almanya ve Satelite olmuştu.


İşin profesyonel jürideki karşılığı ise bambaşkaydı. O sene ilk yarı finalin jüri tarafından birincisi olarak Belçika’dan Tom DİCE ‘Me and my guitar’ https://youtu.be/lTsnwGrPKEI seçilirken, ikinci yarı finalin jüri birincisi ise hiç beklenmedik bir şekilde Gürcistan temsilcisi Sofia Nizharadze’nin

‘Shine’ isimli parçası olmuştu.

2011 yılına gelindiğinde ilk yarı finalin halk jürisi birinciliğini yine komşu Yunanistan temsilcisi Loukas Giorkas feat Stereo tarafından seslendirilen ‘Watch my dance’https://youtu.be/FdZzklXoAOg şarkısı alırken, ikinci yarı finalin halk jürisi birincisi ise Popular isimli parçası ile İsveç^ten Eric Saade olmuştu. https://youtu.be/-04pUETT7oI


Yarışmanın profesyonel jüri birincileri ise birinci yarı finalde Litvanya’nın fransızca seslendirilen ‘C’est ma vie’ ihttps://youtu.be/D4Tvc9S_1BU simli parça olurken, ikici yarı finalde ise Maja KEUC ’un başarılı performansı ile ‘No one’ olmuştu. https://youtu.be/5vqjb2OYnYs

 

Maja Keuc of Slovenia performs her song ‘No One’ during the second semi-final for the Eurovison Song Contest in Duesseldorf May 12, 2011. The 2011 Eurovison Song Contest final will be held in the western German city of Duesseldorf on May 14. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY – Tags: ENTERTAINMENT)


2011 Finalinde televote birincisi yarışmayı da birincilikle bitirerek ayrıca bizi gururlandıran performansları ile kardeş ülke Azerbaycan https://youtu.be/_0tlQUW5X0U olurken, profesyonel jüri birincisi ise İtalyanın ‘Madness of love’ https://youtu.be/TE0uNLp3LuU isimli parçası olmuştur.

2012 yılına gelindiğinde ise ilk yarı finalde halen şaka olduklarını düşündüğüm Rusya ve Buranovskiye Babuskhi isimli nineler tarafından seslendirilen ‘Party for everybody’ https://youtu.be/BgUstrmJzyc halk jürisi birinciliğini kazanırken, ikinci yarı final ve finali ezici bir destekle İsveç ve Loreen’İn ‘Euphoria’ https://youtu.be/Pfo-8z86x80 parçası kazandı.


Profesyonel jüri kısmına bakacak olursak ilk yarı finali epik diye tabir edilebilecek performansı ile Arnavutluk’tan Rona Nishlu tarafından seslendirilen ’Suus’https://youtu.be/MznLiNSKKSQ isimli parça kazanırken, ikinci yarı final ve finalin profesyonel jüri birincisi de yine Loreen ve Euphoria olmuştu.


2013 yılı yarışmanın son 10 yılındaki belki de en zayıf halkasıydı. Birinci yarı finalde yarışan Danimarka emmelie de forest^in çıplak ayaklı perfornması ile hem halk jürisinde hem de profesyonel jüride birinci olurken, yarışmayı da doğal olarak birinci sırada tamamladı.
https://www.youtube.com/watch?v=k59E7T0H-Us

İkinci yarı finallerde ise halk jürisi birincisi Romanya’dan gelen vampir kral Cezar tarafından seslendirien ‘It’s my life’ olurken,
https://www.youtube.com/watch?v=OV3xp5ZXSYA

Malta temsilcisi Gianluca tarafından seslendirilen ‘Tomorrow ‘ ise ikinci yarı filanlin profesyonel jüri birincisi oldu.

2014 yılına geldiğimizde illk yarı finalin hem halk hem profesyonel birincisi yarışmayı da uzun süre kazanması beklenen Hollanda ve parçaları ‘Calm after the snow’ iken https://www.youtube.com/watch?v=4ggBPAm5XLA ikinci yarı finalde öyle biri sahneye çıkacaktı ki zaten onun yarışmayı kazanmakta başka da şansı yoktu. Conchita Wurst ‘Rise like a phonenix’ performansı ile hem ikinci yarı finalin hem de finali televote birinciliğini rahatlıkla kazanırken, profesyonel jüri de pek olmayan şekilde halkın yanında oldu ve Rise like a phoenix’i o yıl hem halk hem de profesyonel jüri tarafından birinci seçildi..


2015 yılı yarışmanın çekişmeli yıllarından biri olarak hatırlanırken, ilk yarı finalin halk jürisi (televote) ve profesyonel jüri tarafından birinciliğini Rusya’dan melek tozu üzerine dökülmüş Polina Gagarina ‘A million voices ‘ isimli şarkısı ile kazanırken, ikinci yarı finalin halk jürisi birinciliğini Mans Zelmerlov ve Heroes parçası aldı.. Yarışmanın ikinci yarı finali ve finalinin profesyonel jürisi birincisi yine isveç olurken, o yıl halk tarafından birinciliğe İtalya’nın efsanevi üçlüsü Il Volo tarafından seslendirilen Grande Amore parçası layık görülmüştü.


Eurovision severlerce bir büyük dünya savaşı kıvamında olduğu iddia edilen yıllardan olan 2016 ise oldukça çekişmeli bir yarışa sahne olmuştu. Yarışmanın ilk yarı finalinde yarışan ve otoritelerce yarışmanın en büyük birincilik adayı olarak kabul edilen Sergey Lazarev ‘You are the only one’ isimli parçası ile hem finalin hem de ilk yarı finalin televote birincisi olurken, ikinci yarı finalin halk jürisi birincisi ise daha sonra yarışmayı da galibiyetle tamamlayacak olan Kırım tatarı Jamala tarafından seslendirilen ’1944’ olmuştu.

2016 yılının profesyonel jüri birincileri ise halk jürisinden biraz farklıydı. O sene ilk yarı finalde Malta ve Ira Lasco’nun seslendirdiği ‘Walk on water’ parçası profesyonel jürice birincilliğe layık görülmüşken, ikinci yarı final ve finalin profesyonel jüri birinci küçük dev kadın aVUSTRALYA’dan Dami IM tarafından seslendirilen ‘Sound of silence’ parçası olmuştu.

Yarışmada garip olan jAMALA’nın her iki alanda da birinci olamamasına rağmen yarışmayı birinci sırada bitirmesi idi ki bence çok da güzel olmuştu.

2017 yılına geldiğimizde yarışma sonundaki ifadelerinden dolayı halen çoğu insana antipatik gelen (içlerinde bende varım) Salvodor Sobral’in düşük tempolu ‘Amar Pelos Dois’ isimli şarkısı birinci yarı final ve finalin televote birincisi olurken, ikinci yarı finalin halk jürisi birincisi ise yarışmayı da daha sonra ikinci sırada bitirecek Kristian Kostov’un ‘Beautiful Mess’ isimli şarkısı oldu. Birinci yarı final ve finalin ulusal jüri birincisi yine portekiz olurken, ikinci yarı finalin birincisi ise komşu Bulgaristan olmuştu.

2018 yılı ise garipliklerin birincilikleri ile dolu bir yıl idi bence.. Halen kalbimin birinci Eleni Foureria’nın Fuego’su 1. yarı finalin halk jürisi birinci olmasına rağmen, ikinci yarı final Danimarka ve Viking soyundan gelen Rasmussen tarafından seslendirilen ‘Higher Ground’ birinci olmuştu. finalin halk birincisi İSE tavuktan hallice gıdaklayan sahne performansı ile İsrail ve Netta idi..


Profesyonel jüri tarafından 1. yarı finalin birincisi Netta olurken, 2. yarı finali ise Benjamin Ingrosso ve isveç birincilikle bitirmişti. Finalin jüri birincisi ise Avusturya’dan Cesar SAMPSON tarafından icra edilen ’Nobody but you’ isimli şarkı olmuştu.

2019 yılında ise ilk yarı finalin halk jürisi birincisi izlandalı grup Hatari olurken, ikinci yarı final ve finalin birinci ise Norveç ve ’Spirit in the sky’ parçası oldu. Profesyonel jüride ise birinci yarı finalde Çekyalı grup, Lake Malavi birinci olurken, ikinci yarı final ve finalde ise Kuzey Makedonyalı gururlu kızı Tamara Todevska’nın ‘Proud’ şarkısı birinciliği aldı.

Buna rağmen ikinci kez yarışmada ne halkın ne de profesyonel jürinin birincisi olmayan Hollanda ve Arcade parçası birinci oldu.


Yaşanan bu gelişmeler, puanlama sisteminde yapılan düzenlemelere rağmen halen tartışılmaya devam ederken ne halkın ne de profesyonel jürilerin birimciliğe layık görmedikleri şarkıların yarışmada birinci olmaya devam etmesi önümüzdeki dönemde yarışmadaki pıunalama sisteminin sorgulanmasına neden olacak gibi görünüyor.

Peki siz Eurovision’da halk jürisinin hakim olduğu, 2000-2010 arasını mı yoksa profesyonel jürinin yeniden etkin olduğu 2010 sonrası mı daha adil buluyorsunuz??

Yorum ve fikirlerinizi paylaşırsanız çok seviniriz..

Eurovision dolu günler…

YAMAN YUMRUKÇAL : EurovisionDream / Infe Turkey Editoru

Facebook Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com