Genel Kategori

1975 EUROVİSİON ŞARKI YARIŞMASI TÜRKİYE ULUSAL FİNALİ

  Eurovision Şarkı Yarışması 1956 yılından beri her yıl yapılmaktadır. Türkiye Eurovision Şarkı Yarışması’na ilk kez 1975 yılında katıldı. Yarışmaya Türkiye temsilcisini seçmek için “1975 Eurovision Türkiye Hafif Müziği Şarkı Yarışması” adlı bir ulusal final düzenlendi. Elemelere 105 şarkı katıldı. 21 kişiden oluşan TRT Seçili Grubu tarafından üç günlük çalışmanın sonucunda şarkı sayısı önce 32’ye, iki günlük çalışma yapıldıktan sonra 17 Eylül 1974’te 17’ye  indirildi.

Nilüfer 1975’in başında bestesi Nino Varon’a ait “Boşver” şarkısının Anne- Marie David’in 1973 Eurovision’u kazandığı “ Tu te reconnaîtras şarkısından çalındığı iddiaları nedeniyle yarışmadan çekildi.

Şenay eşi Şerif Yüzbaşıoğlu’nun jüride olmasından dolayı “Umut” şarkısını yarışmadan çekti.

ELEMEYE KATILAN 15 ŞARKI

SANATÇI

ŞARKI

SÖZ

MÜZİK

Düzenleme &

Orkestra Şefi

 

SIRA

Uğur Akdora

Anılar

Çiğdem Talu

Uğur Akdora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timur

Selçuk

 

Esin Afşar

Canı Sıkılan Adam

Esin Afşar

Esin Afşar

 

Yeşim

Böyle mi Başlar?

Mehmet Teoman

Cahit Oben

5

Atilla Atasoy

Dilenci

Atilla Atasoy

Atilla Atasoy

2

Gökhan Abur

Bir Gün Karşılaşırsak

Çiğdem Talu

Selmi Andak

 

Cici Kızlar

Delisin

Atilla Özdemiroğlu

Atilla Özdemiroğlu

1

Cahit Oben

Özlenen Sevgi

Mehmet Teoman

Cahit Oben

 

İskender Doğan

Günahsızlar

İskender Doğan

İskender Doğan

 

Füsun Önal

Minik Kuş

Çiğdem Talu

Çiğdem Talu

3

Zerrin Yaşar

Çiçekler

Zerrin Yaşar

Atilla Özdemiroğlu

 

Nejat ve Reha

Caniko

Nevzat Yavaşoğulları

Nevzat Yavaşoğulları

 

Serter Bağcan

Mümkün Değil

Serter Bağcan

Serter Bağcan

3

Yeliz

Hayalimdeki Adam

Çiğdem Talu

Selmi Andak

2

Ali Rıza Binboğa

Yarınlar

Ali Rıza Binboğa

Ali Rıza Binboğa

 

Semiha Yankı

Seninle Bir Dakika

H.Münir Ebcioğlu

Kemal Ebcioğlu

1

6 Şubat 1975’te 15 olan şarkı sayısı 8’e indirildi. Cahit Oben – Özlenen Sevgi, Esin Afşar – Canı Sıkılan Adam, Zerrin Yaşar – Çiçekler, Nejat ve Reha – Caniko, İskender Doğan – Günahsızlar, Gökhan Abur – Bir Gün Karşılaşırsak ve Uğur Akdora – Anılar elendi.

1975  Eurovision Türk Hafif Müziği Şarkı Yarışması 9 Şubat’ta Ankara TRT Arı Stüdyoları’nda Bülent Özveren’in sunumuyla gerçekleşti. Yarışmada halk oyları ve TRT jürisi adı altında iki otorite sonuçları değerlendirecekti. En yüksek puanı alan sanatçı Türkiye’yi Stockholm’de temsil edecekti. Halk oylamasına herkes katılabiliyordu. İstediği kadar şarkıya, istediği kadar oy verebiliyordu. Halk en çok oyu Ali Rıza Binboğa ve Cici Kızlar’a verdi, fakat TRT jürisi Seninle Bir Dakika’yı daha Avrupai bulduğu için en çok oyu ona verdi. Oylama sonucunda birden fazla şarkı birinci, ikinci ve üçüncü oldu. Halk jürisi birincisi Ali Rıza Binboğa – Yarınlar, TRT jürisi birincisi ise Semiha Yankı – Seninle Bir Dakika oldu. TRT işin içinden çıkamadığı için kura çekimi yapılmasına karar verdi. Cici Kızlar boş kurayı çekti, böylece Semiha Yankı Türkiye’yi Stockholm’de temsil etmeye hak kazanmış oldu.  

 

2012 yılında Michael Kuyucu’nun programına konuk olan Bilgen Bengü Şanar Yurdatapan “O zaman çocuktuk anlayamadık tabii ki, kura çektik ve kaybettik, sonra kulise gidip hüngür hüngür ağladık. Haksızlık oldu diyebilirim. Eğer “Seninle Bir Dakika” yerine “Delisin” yarışsaydı daha yüksek puan alırdı. Delisin daha ritmik, daha kolay anlaşılan bir şarkı, ayrıca başarılı bir koreografisi de vardı. Belki birkaç fazla puan daha alır, sonuncu olmayabilirdik.” derken Türkiye’yi Eurovision’da Cici Kızlar temsil etseydi, “Delisin” adli şarkıyı İngilizce seslendirmeyi planladıklarını da ekledi ve “Delisin gitseydi birinci olur muydu bilmem ama belki sonuncu olmazdık” dedi.

Bülent Özveren ve Ali Rıza Binboğa 2012 yılında NTV’de yayınlanan Türkiye’nin Eurovision Şarkı Yarışması Tarihi” belgeselinde o yıl yaşananları anlattı.

Bülent Özveren: Şeyi düşünemedim halktan gelen oylarla jüriden gelen oylardan iki tane birincinin çıkabileceğini nedense düşünememişim. Bir bitti oylar geldi her şey çıktı ortaya Cici Kızlar birinci oluyor Semiha Yankı da birinci oluyor. Hemen çıktım Arı Stüdyolarında genel Müdür’e vaziyet böyle böyle ben bunu akıl edemedim zamanında ama şu an aklıma gelen anca kura çekebiliriz. “Yap Bülent” dedi. İndim aşağıya iki tane kağıt parçasını bir tanesine çarpı koydum biri dolu biri boş önce Cici kızlar çekti boşu kalanda zaten Semiha Yankı’nındı.

Ali Rıza Binboğa: Halk 2,5 lira para verirdi o zaman, iki ekmek alınıyordu 2,5 lirayla o verdikleri oylar gidiyordu şarkının adına halkın puanı olarak geçiyordu sonra jürinin verdiği oylar bir araya geliyordu ikisinin ortalaması yarışmacının asıl puanı oluyordu. Şimdi iyi ayarlanamadığı için ve Türkiye’de de ilk kez olduğu için halka yüzde bir ağırlık verilemediğinden öyle bir durum oldu ki iki tane birinci, iki tane ikinci, iki tane üçüncü ve iki tane dördüncü oldu.

1975 Eurovision Şarkı Yarışması İsveç’in Başkenti Stockholm’de Stockholmsmässanda yapıldı. Yarışmaya 17 ülke katıldı. Semiha Yankı yarışmaya 13. sırada çıktı. Semiha Yankı sözlerini Münir Ebcioğlu, bestesini Kemal Ebcioğlu’nun yaptığı “Seninle Bir Dakika” ile Monako’dan 3 puan alarak 19. sırada yer aldı.

Yarışmayı  “Ding A Dong” şarkısıyla Hollandalı grup Teach In kazandı.

Editör: Pırıl Soner

Kaynak: 

https://tr.wikipedia.org/wiki/1975_Eurovision_Şarkı_Yarışması%27nda_Türkiye

https://www.escturkey.com/arsiv-odasi-turkiye-ilk-kez-eurovisionda-bolum-1/

 

 

 

Facebook Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com